SLO | ENG
Arhiv PIAAC v medijih

PIAAC V MEDIJIH ARHIV

PIAAC v slovenskih medijih

Radio Ptuj (prispevek)
28. 5. 2015

V oddaji Vroča linija na Radiu Ptuj je dr. Petra Javrh spregovorila o pismenosti. Še posebej je bila izpostavljena raziskava PIAAC ter njene razsežnosti v Sloveniji.

Delo (prispevek)
27. 5. 2015

Članek Sonje Merljak v dnevniku Delo govori o zaključni konferenci projekta »Merjenje učinkovitosti sistema izobraževanja in usposabljanja za izboljšanje usposobljenosti izobraževalcev odraslih 2013-2015«, ki se je odvijala 26. maja 2015 v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Večer (prispevek)
27. 5. 2015

Franja Žist v dnevniku Večer piše o pomenu spretnosti za posameznika in državo. O tej tematiki je tekla beseda na konferenci 'Analitični potencial raziskave PIAAC - prispevek k izobraževanju in razvoju Slovenije'.

Večer (prispevek)
26. 5. 2015

V dnevniku Večer je bil objavljen pogovor z Andreasom Schleicherjem, direktorjem direktorata za izobraževanje in spretnosti pri OECD, o izobraževanju v Sloveniji ter o tem kaj odlikuje kakovostne izobraževalne sisteme.

Radio Trst A (prispevek)
10. 10. 2014

O pismenosti sta na Radiu Trst A imeli pogovor nacionalna koordinatorica raziskave PIAAC, Mag Estera Možina in novinarka dr. Maja Mezgec.  

Radio Ptuj (prispevek)
12. 9. 2014

Z novinarko Radia PtujEstero Korošec, se je vodja projekta, dr. Petra Javrh, pogovarjala o pomenu svetovnega dneva pismenosti in vplivu rezultatov raziskave PIAAC na načrtovanje sprememb v izobraževanju v državi. Dotaknili smo se tudi vprašanja, kako se pismenost spreminja glede na hiter tehnološki razvoj, množično uporabo računalnikov, tablic in pametnih telefonov.

Kamniški občan (prispevek)
5. 9. 2014, št. 13

V občinskem časopisu Kamniški občan je bil objavljen članek o pismenosti in raziskavi PIAAC, kjer je svojo izkušnjo z delom na terenu predstavila naša sodelavka Metka Svetina, ki deluje na območju kamniške občine. 

TV Oron (prispevek)
12. 8. 2014 

Na lokalni notranjski televiziji TV Oron je bila posneta enourna oddaja, kjer so raziskavo PIAAC poglobljeno predstavili zunanja sodelavca Tomaž Hožič in Danijela Zajc ter vodja projekta, dr. Petra Javrh. Oddaja izčrpno informira o poteku terenskega dela raziskave, ki vključuje 5000 odraslih v starosti od 16 do 65 let in poteka od aprila do konca leta 2014, predstavljen pa je tudi širši okvir in pomen podatkov, ki bodo na voljo po zaključenem zbiranju.

Svet na Kanalu A (prispevek)
3. 9. 2014

V informativni oddaji Svet na Kanalu A so objavili prispevek Pismenost med Slovenci, v katerem so sodelavci ACS predstavili zbiranja podatkov v raziskavi, o svojih izkušnjah pa je spregovorila Suzana Auguštin, ki izvaja anketo v osrednji Sloveniji.

Radio 1 (prispevek)
avgust 2014  

Avgusta je bil na Radiu 1 večkrat objavljen kratek prispevek, ki prebivalce Slovenije spodbuja k sodelovanju v raziskavi. 

Večer (prispevek)
30.7.2014 

Članek Urške KereziKako usklajeni so starejši s trgom delovne sile (Kakšne so kompetence odraslih v Sloveniji, bo preverjala raziskava PIAAC) je bil konec meseca julija 2014 objavljen v časopisu Večer

Radio Sora - Aktualno (prispevek)
29.7.2014  

Dr. Petra Javrhmag. Estera Možina in Ernesta Koprivc so na Radiu SORA, v oddaji Aktualno, predstavili raziskavo PIAAC, z novinarko Damijano Peternel. V prispevku mag. Estera Možina in dr. Petra Javrh pojasnita za kašno raziskavo gre ter kako raziskava poteka v Sloveniji. V nadaljevanju pa Ernesta Koprivc, ena od 55 pooblaščenih sodelavcev Andragoškega centra Slovenije, ki izvajajo anketiranje, predstavi svojo izkušnjo z izpeljavo raziskave.

Radio Val 202 - Finančna pismenost (prispevek )
19.7.2014

Dr. Petra Javrh, se je v prispevku na Radiu Val 202 pogovarjala s Tatjano Pirc o finančni pismenosti odraslih in o rezultatih raziskave PIAAC v Sloveniji. V oddaji o finančni pismenosti oziroma o finančnem opismenjevanju odraslih je vodja projekta PIAAC, dr. Petra Javrh, predstavila povezavo med raziskavo in finančno pismenostjo odraslih.

DELO (prispevek)
19.3.2014

Članek Mojce ZabukovecOrodje za načrtovanje primernejšega izobraževanja (Raziskava o kompetencah odraslih) je bil objavljen v časopisu Delo.


RTV - Odmevi (prispevek )
18.3.2014

V oddaji Odmevi na RTV Slovenija je bil objavljen prispevek in izjave ministrov o raziskavi PIAAC na novinarski konferenci, 18.3.2014. O dogotku si lahko več preberete na speltni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport .

 

Tuje objave o PIAAC:

Evropska zveza za izobraževanje odraslih EAEA (prispevek)  
Številka 3/2013 

Evropska zveza za izobraževanje odraslih EAEAje ob objavi poročila OECD s podatki za prvih 24 držav, objavila sporočilo za javnost in priporočila za izobraževanje odraslih. 


Revija LLiNE (prispevek )
Številka 3/2013

Revija LLiNE je objavila članke o rezultatih raziskave PIAAC in njenih učinkih v izbranih državah Evropske unije »PIAAC is a Weapon for Lobbyist«. 

<< Nazaj